1) 3 biji kentang- dipotong baji
2)sebatang carrot sederhana besar- potong ikut citarasa masing-masing
3)3 biji tomato dipotong baji
Bahan-bahan untuk tumisan
1)3 biji bawang merah-diketuk dan dikupas kulit
2) 4 ulas bawang putih diketuk dan dikupas kulit
3) 1 cm halia -diketuk
4)dua sudu besar rempah sup "ADABI"-bancuh dengan sedikit air
5) 800 ml air
Bahan-bahan lain
1)garam
2)sesudu kecil lada hitam
Cara-cara membuat sup separuh ayam
1)tumis bahan 1,2, dan 3 sampai naik bau dan kekuningan
2)tumiskan rempah sup sampai pecah minyak -guna api sederhana
3) masukkan tomato dan ayam separuh tadi-kacau kaup supaya ayam bergaul mesra bersama bahan tumisan
4)masukkan 800 ml air -biar agak mendidih
5)masukkan kentang dan carrot- biar sampai empuk
6)Masukkan sedikit garam dan sesudu kecil lada hitam kisar
7)sebelum angkat masukkan hirisan daun bawang dan daun saderi
Biasalah tekak orang melayu kalau tak bedal sup dengan sambal belacan tak sah : )
Sambal belacan ni simple je cuma aku tambahkan 1/2 sudu besar gula , secubit kecil serbuk perasa , sedikit kisaran mangga sederhana manis dan perahan jus dari tiga biji limau kasturi ke dalam kisaran 10-15 tangkai cili api yang dikisar bersama belacan sebesar ibu jari yang dah digoreng/bakar
Sambal belacan mangga
Dapat plak makan dengan ikan masin buatan suami, perghhh sedap
Apasallah aku boleh beli seikat je pucuk paku ni? Lepas seikat pucuk paku digoreng belacan alahai dapatlah sinonit rasa tak puas makan..
Budak ni tak sah kalau tak makan nasi sambil melayan cite kartun
Firdaus memang suka melayan makan nasi bersama apa saje jenis sup/kuah .
Jumpa lagi ye..............
~~~~~Happy Diwali kepada semua penganut agama Hindu di Malaysia~~~~~