Bukan senang nak terserempak dengan tempe dalam esbok rumah sendirikan.Nampak sangat tempe ni dah lama diam dalam esbok tapi aku tak perasan.Itulah yang sebenarnya.
Bahan-bahan utama
1)Tempe dipotong ikut citarasa masing-masing dan dihiris nipis kemudian digaram kunyit.
2)selabu bawang putih-dipecah dan dikupas kulit
3)5-10tangkai cili kering direndam dalam air panas dipotong dan kisar halus
4) 4 sudu besar gula
5)garam secukup rasa
6)secubit kecil serbuk perasa
Bahan-bahan utama
1)Tempe dipotong ikut citarasa masing-masing dan dihiris nipis kemudian digaram kunyit.
2)selabu bawang putih-dipecah dan dikupas kulit
3)5-10tangkai cili kering direndam dalam air panas dipotong dan kisar halus
4) 4 sudu besar gula
5)garam secukup rasa
6)secubit kecil serbuk perasa
Hirisan tempe digoreng dalam minyak yang panas dan banyak
hirisan tempe yang dah siap digoreng
Cara-cara nak membuat tempe goreng bawang putih1)Tumis bawang putih hingga naik bau, garing dan bertukar kekuningan yang sedikit kehitaman*peningkan*-guna api kecik
2)tumis cili kisar sampai pecah minyak-guna api kecik
3)masukkan sedikit garam , gula dan secubit kecil serbuk perasa-kacau sehingga sedikit kering
4)masukkan tempe gaul sehingga semua bahan bergaul , kemudian tutupkan api.Sedia diangkat dan disejukkan sebelum disimpan didalam bekas kedap udara.
Tempe ikan bilis bercili goreng bawang putih nama diberi*Jadi tolong fokus ke arah bawang putih yang bertaburan nama pun tempe ikan bilis bercili goreng bawang putih ye dak.
Ibu jari tu bermaksud "tedapnya mak"
Sekejap je tinggal suku bekas, sabau jelahkan.Tempe ikan bilis bercili goreng bawang putih ni sodap gak dimakan bersama bubur nasi labu kuning@pumpkin