Salam kengkawan, dah lunch ke? aku belum lunch lagi ,semenjak sakit ni selera semakin berkurangan.Masuk ni dah 3 hari aku demam, aku tak kisah kalau aku sakit, janji anak-anak ngan suami aku sihat walafiat. InsyaAllah badan aku dah lali ngan sakit-sakit ni. Walaupun sakit, aku masih boleh buat keja rumah dan masak untuk keluarga . Masa sakit aku memang tak boleh duk diam, bila duk diam saje takut badan aku bertambah sakit, itu yang aku suka menyibukkan diri kat dapur..
Malam tadi aku perap ayam rosemary, sebelum pegi keja aku bakar, tengahari nanti Firdaus boleh makan sebelum pegi sekolah. Ibu bekerja cam aku ni, sebelum masak, awal-awal kena buat preparation, waktu pagi nanti tak de lah kelam kabut. Hari ni aku tak mampu nak cite panjang lebar, badan aku ni rasa seram sejuk, tak larat sangat , ingat ye kawan-kawan, sekiranya blog aku ni tak berupdate lebih dari dua minggu, maksudnya aku dah jadi arwah, sedekah-sedekahkan lah Al-Fatihah ye.sayang korang. Kalau tak nak aku mati cepat sila doakan aku panjang umur ye. kui kui kui
Bahan-bahan
1) 1/2 ekor ayam- potong 6 bahagian
2)1 tbsp rosemary kering, 1 tbsp lada hitam, 1 tbsp jintan kasar- kisar sedikit kasar-
3)5 ulas bawang putih- dihiris
4)1 inchi halia- dihiris
5)2-3 tbsp brown sugar
6)sedikit garam
6)sedikit garam
7)1 tsp cayenne pepper
8)olive oil
9) sebiji lemon
Cara-cara membuatnya
1)Cairkan sesudu butter, kemudian tumiskan hirisan bawang putih ngan hirisan halia sampai naik bau.
2Kisar kering bahan tumisan (bawang +halia) bersama bahan no.2
3)kisar sekali bersama brown sugar
4)Gaul ayam ngan sedikit garam kemudian perap bahan kisar bersama bahagian ayam, lepas semuanya bergaul mesra perahkan jus lemon bersama ayam sudah diperap tadi kemudian gaul sekata, akhir sekali taburkan cayenne pepper(amaran oleh kerajaan Malaysia, cayenne pepper ni boleh tahan pedasnya , jika anak anda tak tahan makan pedas, kuarang pengambilannya , tak pun jangan bubuh langsung)
5)Simpan dan perap ayam dalam peti sejuk semalaman
6)Sebelum bakar, sapukan atas ayam ngan sedikit olive oil kalau tak de olive oil , sapu je ngan butter. Boleh gak buh aksesori cam baby tomato, carrot(lumurkan ngan sedikit olive oil, black pepper dan sedikit garam , kentang(kalau nak buh kentang, pastikan kentang direbus dulu hingga sedikit empuk, kemudian kentang tu lumurkanlah ngan sedikit olive oil dan bahan perapan tadi )
7)bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 1 jam , guna api atas bawah.
Jemput makan chicken rosemary bersama baby tomato ngan sweet corn, biasanya lebih sedap sekiranya dimakan bersama garlic butter rice.
Aku bubuhkan garlic butter rice tadi kat dalam La gourmet soveniar dari company. Nak buat garlic butter rice ni senang je, masak nasi cam biasa(aku guna beras basmathi), bila nasi dah masak , gaul mesra nasi tadi bersama ngan sesudu besar garlic butter (bawang putih cincang tumis dalam butter cair hingga naik bau), kemudian sedia untuk dihidang
Selamat mencuba ye, ibu-ibu yang berkerja dan surirumah tangga sepenuh masa, juadah ni paling mudah disediakan, bahan-bahannya boleh di prepare awal-awal, Okeylah ye sampai sini je, mak nak pegi merehatkan diri , nak meluruskan pinggang , semenjak dua menjak ni pinggang mak manyak asam wooo.