Sampai sekarang aku tertanya-tanya akan dua perkara
1) kenapa masakan kita jadi lebih sedap bila mengunakan cili giling atau cili tumbuk?
2) kenapa masakan kita jadi lebih sedap bila dimasak mengunakan dapur kayu api atau dapur arang?
Tetiba je aku rindu nak minum air panas mati ada rasa asap dapur kayu api .
5 tangkai cili kering potong dan rendam dalam air panas.
Tumbuk cili kering bersama sedikit garam supaya senang lumat.
Aku guna separuh je yang selebihnya aku simpan dalam esbok.
Bawang merah lebih kurang 10 ulas
Tumbuk ala -ala tak lumat
Siat-siat isi ikan sardin goreng
1)Gaul nasi ngan sedikit garam
2)Tumis bawang tumbuk ala-ala tak lumat tadi sampai naik bau dan layu
3)Tumis cili tumbuk sampai pecah minyak -masa menumis guna api sederhana
4)bila tumisan dah pecah minyak masukkan isi ikan sardin goreng
5)masukkan nasi sejuk yang dah digaul ngan sedikit garam
6)kacau sekata supaya bahan -bahan tumisan bergaul ngan nasi -guna api kuat
7)kalau suka boleh buh sedikit serbuk perasa.
8)bila nasi goreng dah mengeluarkan aroma yang membangkit selera, tutup api bolehlah diangkat dan hidang.*matik nasi goreng beraroma*la la la la
telur goreng wajib ada
Tak cukup, almaklumlah dah lama tak makan nasi goreng mengunakan cili kering tumbuk .
Sedap gak makan nasi goreng kampung bersama ngan telur goreng.Jemput makan : )Sekadar luahan hati
Kita hidup ni jangan terlalu pentingkan diri sendiri.Hari ni kita tolong orang , esok lusa mungkin kita perlukan pertolongan orang . Rewang kenduri kahwin , cukur jambul atau besday party dan party party yang seumpama dengannya tak de dalam ini cerita ye. la la la la