Tip berblogging lagi , ada sedikit kebangangan di situ. la la la la . Korang perasan tak dalam blog ni aku dah tepek berulang kali resepi yang sama , aku harap korang tak kisah sangat sebab ini blog aku jadi aku punya sukalah nak tepek berulang kali resepi yang sama. Nak berblog jiwa kena kental kena tanamkan dalam hati "ini blog kita, kita punya sukalah nak buat cerita apa pun" asal saja kita tak buat cerita yang boleh kena saman dengan YDP Agung , sultan , Perdana Menteri VVIP dan pembesar negara yang lain, kena saman dengan blogger tak pe.la la la la la . Okey ye murid-murid cukup setakat ni je tips berblogging untuk hari ni .*Tips berblogging yang nak makan penampau*
Okey sekarang kita cerita pasal yee mee sizzling plak.Semenjak dua menjak ni suami aku tak berapa suka makan nasi waktu malam.Almaklumlah cuaca tengah panas memang tak selera nak makan nasi.
Rendam cendawan shitake ngan air panas dan sedikit minyak masak sampai lembut kemudian potong ikut suka.
untuk sayur ; 50 grams cendawan shitake. kalau suka boleh tambah sawi tapi pastikan sawi tu dicelur ngan air panas terlebih dahulu.
untuk sayur ; 50 grams cendawan shitake. kalau suka boleh tambah sawi tapi pastikan sawi tu dicelur ngan air panas terlebih dahulu.
Bahan untuk kuah kicap pekat, sos tiram dan kicap cair ; ko mampu ambik gambar langsung dari dalam esbok.*dasar pemalas*
Bahan tumisan, 6 ulas bawang putih diketuk, 1 inci halia dihiris bulat-bulat, 3 tangkai cili kering dipotong sederhana kecik.
Bahan tumisan, 6 ulas bawang putih diketuk, 1 inci halia dihiris bulat-bulat, 3 tangkai cili kering dipotong sederhana kecik.
1)tumis bahan tumisan hingga layu dan naik bau.
2)tumis cendawan shitake hingga naik bau
3)tumiskan isi ayam-goreng sekejap supaya bahan bergaul rata
4)Masukkan kicap pekat, sos tiram dan kicap cair(sebagai penganti garam)
Jangan terlebih buh kicap pekat nanti kuah sizzling jadi pahit
5) masukkan lebih kurang 500 ml air
6)Biar kuah sizzling agak mendidih
7)Sebelum angkat pekatkan kuah sizzling ngan bancuhan tepung jagung.
7)Sebelum angkat pekatkan kuah sizzling ngan bancuhan tepung jagung.
Mulut suami aku ni macam haremmmm ada ke patut dia cakap "awak jangan guna muka saya nak femeskan blog awak." erkk geramnya pleaselah.........ko ingat ko retis.
Lenkali boleh buat lagi yee mee sizzling : )
Jumpa lagi , akhir kata Majulah sukan badminton untuk negara tanpa sebarang campurtangan ahli politik.la la la la