Dua tiga hari ni aku kurang selera makan nasi .Lauk ikan dah jemu, ayam lagilah aku tak selera.Hari-hari masak pun naik pening kepala nak fikir masak apa last last tadi aku masak sardin goreng cili api , sayur plak aku goreng taugeh goreng kucai dan telur dadar. Sardin ni kalau sesekali masak boleh membangkit selera .
Suami aku cakap taugeh ngan kucai ni tak boleh makan selalu, suami aku cakap bukan aku yang cakap kalau tak betul pegi ganyang suami aku. la la la la
ada macam chef tak : )
Aku suka mengaringkan bawang ngan tahu sampai bertukar kaler, jangan hangit udah.
Taugeh ni aku goreng ngan sos tiram dan bawang putih
Pagi ni sekali lagi aku keluarkan lesung batu untuk menumbuk bawang merah, 1/2 inci halia dan cili api. Yes aku guna hampir 10 biji bawang merah kecik ngan 15 biji cili api(bukan cabai burung)
Asingkan ikan sardin dari sos. Selalunya aku gorengkan dulu ikan sardin sebelum di masak sambal atau gulai
1)Tumis bawang merah tumbuk sampai naik bau
2)tumis cili tumbuk hingga garing
3)masukkan sedikit air asam jawa cair dikuti ngan sos ikan sardin
4)Biar agak mendidih-guna api sederhana
5)Masukkan ikan sardin yang dah di goreng
7)masukkan hirisan 1/2 biji bawang holand
6) Kacau kaup balik biar sekejap
7)sebelum angkat buh 1 tsp gula, sedikit garam ngan secubit kecil serbuk perasa.
Ikan sardin goreng cili api yang tak berapa pedas
Fidaus kalau dapat makan nasi berlaukkan sardin aku duk sebelah pun dia tak nampak.
Selamat berhujung minggu bersama keluarga tersayang