stop cite pasal anjing lappy facebook dan yang lain-lain.Okeylah aku nak cite pasal mee goreng .Semalam petang masa atas motor aku bagitau suami yang aku nak singgah kedai jap beli mee kuning .Nampak sangat suami aku teruja bila dengar "mee kuning" siap dia tanya "mee tu nak goreng bila? Aku kenal suami dan anak aku walaupun tak 100% sedikit sebanyak aku dapat tangkap maksud tersembunyi disebalik pertanyaan dorang tu : )
suami aku tu teringin nak makan mee goreng tapi segan nak suruh aku goreng jadi dia buat-buatlah tanya bila aku nak goreng mee kuning yang aku beli tu. maksudnya mudahkan. Masa dia tanya aku tak respon apa-apa pun, sampai je rumah aku terus goreng mee.*kununnya surpriselah tu*
udang basah RM3.50je kupas dan basuh berseh
taugeh RM0.50sen separuh lagi simpan*dasar kedekut*
cili kering 4 tangkai kisar kering bersama 4 ulas bawang putih ngan 4 ulas bawang merah. (jangan lupa basuh dulu semua bahan -bahan tu)la la la la(piring kesayangan aku salah satu peninggalan arwah mak).
Sebungkus mee kuning (basuh tuskan) kalau tak basuh nanti mee goreng nampak tak cantik dan kanting.
4 tangkai sayur sawi disiang , basuh berseh dan tuskan
1)Tumis cili kisar hingga pecah minyak
2)Masukkan udang basah -kacau hingga udang separuh masak
3) masukkan sawi -kacau dan kaup balik
4)masukkan mee kuning -kacau hingga semua bahan bergaul
5)masukkan kicap kipas udang ngan sos tiram -rasa ikut citarasa sendiri
6)last sekali masukkan taugeh -kacau sekejap kemudian sedia dihidang.
Nota penting lah jugak
Sos tiram dan kicap lemak manis kipas udang dah cukup memberi rasa kepada mee goreng jadi tak perlu nak tambah garam atau serbuk perasa .
Budak eksen ni suka mee goreng
Suami aku punya. Malam tu nampak sangat muka dia puas hati bila dapat makan mee goreng .Penat aku berbaloi , mee goreng aku habis malam tu gak: )
Okeylah bye bye jumpa lagi....................