Tuesday, November 13, 2012

Happy Diwali 2012 kepada semua penganut agama Hindu ; I love my blog ;

Aku suka update blog dah tentu-tentu sebelum pergi berdiwali sakan aku update blog ye dak. Cerita yang aku nak update ni cerita hari minggu hari tu. Cerita ni takde lah  menarik mana pun hanya  cerita masak-masak je.

Nak cepat-cepat update lah nanti boleh cepat  pergi rumah MIL  tekak ni dah tak sabar makan  masakan  MIL : ) *hari ni hari goyang kaki sehari*

 Aksesori untuk sup separuh  ayam

1) 3 biji kentang- dipotong baji
2)sebatang carrot sederhana besar- potong ikut citarasa masing-masing
3)3 biji tomato dipotong baji
4)setangkai dua  daun saderi dan daun bawang-dihiris

Bahan-bahan untuk tumisan

1)3 biji bawang merah-diketuk dan dikupas kulit
2) 4 ulas bawang putih diketuk dan dikupas kulit
3) 1 cm halia -diketuk
4)dua sudu besar rempah sup "ADABI"-bancuh dengan sedikit air
5) 800 ml air

Bahan-bahan lain

1)garam
2)sesudu kecil lada hitam

 Cara-cara membuat sup separuh ayam

1)tumis bahan 1,2, dan 3 sampai naik bau dan kekuningan
2)tumiskan rempah sup  sampai pecah minyak -guna api sederhana
3) masukkan tomato dan  ayam separuh tadi-kacau kaup supaya ayam bergaul mesra bersama bahan tumisan
4)masukkan  800 ml air -biar agak mendidih
5)masukkan  kentang dan carrot- biar sampai empuk
6)Masukkan sedikit garam dan sesudu kecil lada hitam kisar
7)sebelum angkat masukkan  hirisan daun bawang dan daun saderi

Biasalah tekak orang melayu kalau tak bedal sup dengan sambal belacan tak sah : )
Sambal belacan ni simple je cuma aku tambahkan 1/2 sudu  besar gula , secubit kecil serbuk perasa , sedikit  kisaran  mangga  sederhana manis dan  perahan jus dari tiga biji  limau kasturi  ke dalam kisaran 10-15 tangkai cili api yang dikisar bersama belacan sebesar ibu jari yang dah digoreng/bakar
 
Sambal belacan mangga 
 Dapat plak makan dengan ikan masin buatan suami, perghhh sedap
Apasallah aku boleh beli seikat je pucuk paku ni? Lepas seikat pucuk paku  digoreng belacan alahai dapatlah sinonit  rasa  tak puas makan..

Budak ni tak sah  kalau tak makan nasi  sambil melayan cite kartun 

Firdaus memang suka melayan makan nasi bersama apa  saje jenis  sup/kuah . 



Jumpa lagi ye..............



~~~~~Happy Diwali kepada semua penganut agama Hindu di Malaysia~~~~~


Terima kasih kerana sudi berkunjung ke sini Semua cerita diblog ini berkisar mengenai kehidupan peribadi aku , tidak ada kena mengena dengan orang lain kecuali aku dengan jelas menulis nama atau menyiarkan gambar sesiapa.Segala hasil tulisan di blog ini merupakan pandangan peribadi aku dan tidak mewakili mana-mana pihak .
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jangan ikut sangat

Advertisements

Twitter

anak-anak cik ina